Thursday, September 26, 2013

Aroma Antara Benua

Tajuk Buku: Aroma Antara Benua
Author: Roza Roslan

Buku ini bukan lah buku resepi semata-mata. Jika anda inginkan resepi, mungkin lebih mudah google atau cari buku-buku resepi yang melambak. Buku ini menceritakan tentang pengalaman hidup kak Roza dan cerita disebalik setiap resepi yang dikongsikan. Satu perkara yang paling saya ingat dan terkesan ialah, walau di mana kita berada, berbuat baiklah pada semua orang, isyaAllah orang akan buat baik pada kita. Mudahkan hidup orang lain, insyaAllah urusan kita akan dipermudahkanNya. Dalam banyak-banyak resepi, ada satu resepi dari Saudi betul-betul menarik minat saya untuk rasa. Kunafah, sejenis manisan cheese. Duk mencari lah kot-kot ade kedai jual…misi belom berjaya, masih diteruskan. Nak buat sendiri, agak pening kepala, sebab bahan-bahannya susah untuk diperolehi. Saya kongsikan beberapa resepi yang mudah untuk di cuba.

 The $250 Cookies (kalau nak tahu kenapa namanya cam nie, kene lah baca buku ini sendiri).
Bahan-bahan
2 cawan mentega
2 cawan gula kastor
2 cawan gula perang
4 biji telur saiz A
500g Hersheys’s choc Bar (cincang)
5 cawan oatmeal (dikisar halus)
4 ½ cawan tepung serbaguna
2 sudu kecil baking powder (cam banyak sangat)
2 sudu kecil baking soda
1 cawan choc chips
2 sudu extract vanilla
3 cawan kekacang di cincang ( ikut suka nak letak kacang apa)
Metod:
1.      Pukul mentega dan gula sehingga gebu.
2.      Masukkan telur satu persatu diikuti vanilla. Kemudian masukkan tepung sikit-sikit. Masukkan, oatmeal, garam, baking powder dan baking soda, gaul sehingga sebati.
3.      Masukkan choc chips, Hersey’s choc dan kekacang. Kaup dengan spatula sehingga rata.
4.      Sudukan adunan hingga jadi bebola  1 ½ in dan leperkan. Letakkan atas dulang yang dah di sapu buuter.
5.      Bakar dan oven (yang dah dipanaskan terlebih dahulu) pada suhu 350OF, dalam masa 12-12 minit.
6.      Bila masak, sejukkan.

Scottish Shortbread



Bahan-bahan
1 cawan (180g) tepung serbaguna
¼ cawan (60g) tepung beras
¼ cawan (60g) gula ising
½ cawan mentega
Garam secubit

Metod:
1)      Pukul butter dan gula sehingga kembang.
2)      Masukkan tepung serbaguna, tepung beras dan garam, gaul sebati.
3)      Gaul menggunakan tangan sehingga doh tidak melekat pada tangan.
4)      Lapik doh atas plastic dan letak satu lagi pastik di atasnya, Golek doh setebal ½ in.
5)      Alih plastic tadi dan potong doh dengan bentuk jejari dan susun dalam Loyang yang dah di griskan.
6)      Cucuk doh tadi dengan garfu…cucuk tidak dalam, sekadar mencorakkan.

7)      Masukkan dalam oven (yang dah dipanaskan dulu), bakar dalam 20-30 min, sehingga biskut kekuningan. Masak, sejukkan atas redai.

No comments:

Post a Comment