Tajuk Buku: Aroma
Antara Benua
Author: Roza Roslan
Buku ini bukan lah buku
resepi semata-mata. Jika anda inginkan resepi, mungkin lebih mudah google atau
cari buku-buku resepi yang melambak. Buku ini menceritakan tentang pengalaman
hidup kak Roza dan cerita disebalik setiap resepi yang dikongsikan. Satu
perkara yang paling saya ingat dan terkesan ialah, walau di mana kita berada,
berbuat baiklah pada semua orang, isyaAllah orang akan buat baik pada kita.
Mudahkan hidup orang lain, insyaAllah urusan kita akan dipermudahkanNya. Dalam
banyak-banyak resepi, ada satu resepi dari Saudi betul-betul menarik minat saya
untuk rasa. Kunafah, sejenis manisan cheese. Duk mencari lah kot-kot ade kedai
jual…misi belom berjaya, masih diteruskan. Nak buat sendiri, agak pening
kepala, sebab bahan-bahannya susah untuk diperolehi. Saya kongsikan beberapa
resepi yang mudah untuk di cuba.
The $250 Cookies (kalau nak tahu kenapa
namanya cam nie, kene lah baca buku ini sendiri).
Bahan-bahan
2 cawan mentega
2 cawan gula kastor
2 cawan gula perang
4 biji telur saiz A
500g Hersheys’s choc
Bar (cincang)
5 cawan oatmeal
(dikisar halus)
4 ½ cawan tepung
serbaguna
2 sudu kecil baking
powder (cam banyak sangat)
2 sudu kecil baking
soda
1 cawan choc chips
2 sudu extract vanilla
3 cawan kekacang di
cincang ( ikut suka nak letak kacang apa)
Metod:
1.
Pukul mentega dan gula sehingga gebu.
2.
Masukkan telur satu persatu diikuti vanilla.
Kemudian masukkan tepung sikit-sikit. Masukkan, oatmeal, garam, baking powder
dan baking soda, gaul sehingga sebati.
3.
Masukkan choc chips, Hersey’s choc dan
kekacang. Kaup dengan spatula sehingga rata.
4.
Sudukan adunan hingga jadi bebola 1 ½ in dan leperkan. Letakkan atas dulang
yang dah di sapu buuter.
5.
Bakar dan oven (yang dah dipanaskan
terlebih dahulu) pada suhu 350OF, dalam masa 12-12 minit.
6.
Bila masak, sejukkan.
Scottish Shortbread
Bahan-bahan
1 cawan (180g) tepung
serbaguna
¼ cawan (60g) tepung
beras
¼ cawan (60g) gula
ising
½ cawan mentega
Garam secubit
Metod:
1)
Pukul butter dan gula sehingga kembang.
2)
Masukkan tepung serbaguna, tepung beras
dan garam, gaul sebati.
3)
Gaul menggunakan tangan sehingga doh
tidak melekat pada tangan.
4)
Lapik doh atas plastic dan letak satu
lagi pastik di atasnya, Golek doh setebal ½ in.
5)
Alih plastic tadi dan potong doh dengan
bentuk jejari dan susun dalam Loyang yang dah di griskan.
6)
Cucuk doh tadi dengan garfu…cucuk tidak
dalam, sekadar mencorakkan.
7)
Masukkan dalam oven (yang dah dipanaskan
dulu), bakar dalam 20-30 min, sehingga biskut kekuningan. Masak, sejukkan atas
redai.
No comments:
Post a Comment